Roerige tijden.

Roerige tijden.

Roerige tijden beperkt zich niet alleen tot milieu, oorlog en terrorisme. In veel landen heeft de economische crisis grote impact op de bevolking. Mensen durven niet goed voor hun rechten op te komen omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Vakbonden zijn er niet of nauwelijks, en als er dan gedemonstreerd wordt, kan dit grote consequenties hebben. Om hier aandacht voor te vragen werd op 18 februari jl. wereldwijd aandacht gevraagd door vakbonden. In Nederland is hier weinig aandacht aan besteed, maar in Madrid heeft het toch enkelen duizenden mensen bij elkaar gebracht om te demonstreren. Er werd niet alleen aandacht gevraagd voor de situaties in andere landen, maar ook voor de problemen in eigen land.

Woensdag 7 januari, de dag dat persvrijheid en vrijheid van meningsuiting wat minder vanzelfsprekend is geworden, toen twee gewapende mannen een gruwelijke aanslag pleegde op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, waar twaalf mensen bij om kwamen en nog zo’n 11 mensen gewond raakten.Uit respect voor de slachtoffers en protest tegen de onderdrukking van de vrijheid, zijn op 8 januari op verschillende plekken in Nederland manifestaties gehouden.Ikzelf was op dat moment in Amsterdam en ben naar de dam gegaan om daar te luisteren naar de toespraken van onterendere premier Mark Rutten en burgemeester Eberhard van der Laan. Er waren zo’n 18.000 mensen aanwezig, waarvan velen de tekst ‘je suis charlie’ bij zich droegen en als symbool voor het vrije woord potlood of pen in de hand hadden.

De foto’s van de stille demonstratie zijn genomen in wenen. Waar een groep Syrische Koerden aandacht vraagt voor de politieke situatie in hun land en Europa oproept om hen te steunen in hun strijd.

In Berlijn ging na aanleiding van de kernramp in Fukushima een grote groep mensen de straat op, om te demonstreren bij de Amerikaanse ambassade tegen het gebruik van kernenergie.

Meer foto’s vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *